Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2014 20:04 - Превратът на 9-ти юни и престъпното нехайство
Автор: litzzname Категория: Политика   
Прочетен: 2235 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Превратът на 9-ти юни и престъпното нехайство

Кой извърши преврата на 9-ти юни? Генерал Вълков ли, който се сметна нещо като богопомазан? Или генерал Лазаров, комуто образа бе разлепен навсякъде из България, който в деня на 9-ти е бил акламиран от цяла София? Или професор Цанков, който дори бе влязал в Земеделския съюз през време на войната и впоследствие дълго държа заради него? Или пък генерал Русев, който бе натоварен с ръководството в Дирекцията на трудовата повинност и се разсърди, когато, в интереса за запазване на самия закон, бе уволнен? Или дворцовия полковник Калфов, или пък необуздания и претенциозен финансист Петър Кара Тодоров? Или друг някой от тези, които в зорите на 9-ти юни са треперели за участта на делото си за себе си в дома на генерал Русев? Или път бе Тодор Александров със своите войводи? Или това бе „Кубрат”?, или пък лигата на запасното офицерство? Или пък заговорниците действащи офицери, които подведоха своите части, състоящи се от селски чада, ратници и те на земеделската идея? Или пък това бяха Малинов, Тодор Тодоров, Костурков, или друг някой от техните другари от шуменския затвор? Или пък бе друг някой фактор, който стои над тях и с могъща сила бе заповядал това дело на тъмната нощ и на коварния заговор? Или някой друг?

Не! Никой от всички претенденти, или обвинени, не е автора на 9-ти юни.

9-ти юни има един автор, това е престъпната нехайност на голяма част от отговорното правителство, това е трижди по-голямата престъпна небрежност на отговорните министри, натоварени да се грижат за спокойствието на цяла земеделска България и на целия работен български народ! Не чуждо е достойнството, печалното достойнство на 9-ти юни, то принадлежи на самия Земеделски съюз и на неговите отговорни министри, натоварени да бдят!

Напразно генерал Вълков се бие в гърдите и пред парламента и навсякъде заявява, че той е заповядал 9-ти юни! Напразно и Александър Цанков, министър-председателят на деветоюнския кабинет, се напъва да доказва пред света, че той е душата на 9-юнското дело! Напразно се хвалят и всички онези, които заедно с тях твърдят, че са имали заслуги. Не!

Те не представляват нищо в сравнение с грамадната сила на Земеделския колос, който трябваше само да духне със свободни гърди, за да не остане нищо от техните пигмейски построения. Необходимо беше да се има под ръка един гарнизон извън Софийския. И това можеше да не стане. А имаше гарнизони, които чакаха, но нямаше кой на се яви и да вземе командата. Необходимо беше поне един навременен сигнал и сдружените земеделци, явили се само, дори без всякакво оръжие в градовете, само с присъствието си щяха да всеят респект и щяха да осуетят всякакъв преврат. Необходимо бе само колосът да се изправи и пигмеите щяха да се разбягат. Но за всичко това трябваше онези, които бяха поставени на пост, да бдят, да не си затварят очите и ушите и, виждайки опасността, те трябваше да нададат зов за отбрана и борба, да изпълнят дълга си. Сдруженото земеделство, колосът земеделец, би ги извинил, би им простил, даже и ако тревогата би излязла напразна, но така да го оставят да бъде изненадан, без да му се даде и най-малкия сигнал за опасността, да бъде вързан, да бъде проснат на земята, унизен, смазан и унищожен... Ето това е, което е престъпното, което е предателското за една организация. При мирна обстановка такива часови ги съдят и затварят, а при военна – тях ги стрелят. Ето, тяхна е заслугата за 9-ти юни!

А колко скъпо струва на Земеделския съюз 9-ти юни? Колко скъпи жертви отидоха, колко страдания, колко мъки, колко изтезания по участъци и зандани, колко преследвани по села, градове и балкани, колко прокудени вън от пределите на страната; колко деца остават още да призовават напразно своите бащи, в каква мизерия, в каква нищета, в какво нещастие се хвърли масата народна; какви издевателства, какви кощунства, каква гавра с едно хубаво дело, делото на цял един народ, делото на величав труд и титански усилия!

Какво остана от Земеделския съюз, от тая хубава организация? Борби, борби и все борби! Противникът вкара свои оръдия, вкара бацила на разложението и се надсмива над омаломощаващата се в нескончаеми борби организация! Никой никого не признава и никой никого свободен не оставя, свободен в борбата срещу врага. Престъпното и нахалното в съюза е дигнало глава и иска себе си да наложи! Печално положение, след тъй хубаво минало!

Не остана и нищо неразрушено от хубавото земеделско дело...

Александър Радолов,

„Престъпното нехайство”, София, Печатница „Съгласие”, 1931 г.

в-к „Литературно земеделско знаме”, бр. 3(15), година ІІІ, май-юни 2014 г.




Гласувай:
1



1. christotamarin - Превратът от 1923-06-09 бил антифашистки по характер и целял възстановяването на демокрацията в България
10.06.2014 13:06
Превратът от 1923-06-09 бил антифашистки по характер и целял възстановяването на демокрацията в България. Възстановяването просто на демокрацията, каквато се полага на нормална европейска страна, а не на словоблудства от типът на "народовластие" или "народна демокрация".

Убийството на Стамболийски е отделно събитие. Стамболийски е бил вече осъден на смърт от ВМРО и така или иначе не му е оставало много живот. Във Ниш Стамболийски бил казал на сърбите "Халал да ви е Македония!" и с това се превърнал в легитимна мишена на всеки македонски комита. Съратникът на Стамболийски Райко Даскалов се скрил чак във Виена, ама и там комитите го набарали.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: litzzname
Категория: Изкуство
Прочетен: 89450
Постинги: 74
Коментари: 1
Гласове: 20
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031